Een nieuw kabinet: wat verandert er voor schemabeheerders?

Sinds 2 juli 2024 is het kabinet-Schoof geïnstalleerd in de Tweede Kamer. Voor wonen en bouwen heeft het kabinet een nieuw ministerie opgericht: het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) onder leiding van minister Mona Keijzer. Hierdoor verandert de aanwijzing van beoordelingsrichtlijnen/certificatieschema’s binnen het EKV- en CO-stelsel. In het vervolg wijst de TloKB deze aan namens de minister van VRO, en niet langer namens de minister van BZK.
 

Juiste vermelding titelblad

Met ingang van 2 juli 2024 moeten de vanaf die datum aangewezen beoordelingsrichtlijnen/certificatieschema’s op het titelblad voorzien zijn van de juiste vermelding: “aangewezen door de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening”. De TloKB verzoekt de schemabeheerders bij het opstellen van hun beoordelingsrichtlijnen/certificatieschema’s hiermee rekening te houden.

Deze maatregel geldt ook voor aanvragen die al in behandeling zijn genomen door de TloKB. De nieuwe verwijzing beoordeelt de TloKB dan op de definitieve, bindend verklaarde versie.

Omzetting van Bouwbesluit 2012 naar Bbl

Daarnaast moeten voor 1 januari 2025 alle beoordelingsrichtlijnen/certificatieschema’s met een aansluiting op het Bouwbesluit 2012 zijn omgezet naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dat geldt dus ook voor het omzetten van de uitgegeven certificaten. Vanaf 1 januari 2025 publiceert de TloKB geen certificaten meer die afgegeven zijn op basis van beoordelingsrichtlijnen/certificatieschema’s die zijn gebaseerd op het Bouwbesluit 2012. Nog vragen? Mail dan naar: info@tlokb.nl