Uitstel van heruitgifte certificaten EKV en CO-stelsel

Nu het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) sinds 1 januari 2024 het Bouwbesluit 2012 vervangt, is het nodig dat alle afgegeven certificaten en kwaliteitsverklaringen aansluiten op het Bbl. Dit moet gebeuren vóór 1 januari 2025. Na een verzoek van de Nederlandse Vereniging Certificatie-instellingen (NVCi) besluit de TloKB om uitstel te geven tot 1 april 2025. Hierdoor krijgen de schemabeheerders en certificerende instellingen meer tijd.

Transitie Bouwbesluit-Besluit bouwwerken leefomgeving

Officieel moeten vanaf 1 januari 2025 alle certificatieschema’s/beoordelingsrichtlijnen en de daarop afgegeven certificaten/kwaliteitsverklaringen aansluiten op het Bbl. Dit is vastgelegd in het document “Procedures en eisen voor beoordelingsrichtlijnen en kwaliteitsverklaringen in de bouw HCB/100-2017”. 

De certificerende instellingen geven aan dat ze meer tijd nodig hebben voor de heruitgifte van certificaten.

Uitstel hercertificering tot 1 april 2025

Certificerende instellingen hebben nu tot 1 april 2025 om de door hen afgegeven certificaten in het EKV- en CO-stelsel op basis van de gewijzigde certificatieschema’s/beoordelingsrichtlijnen opnieuw af te geven. Certificaten en kwaliteitsverklaringen die nog aansluiten op het Bouwbesluit 2012 blijven dan tot 1 april 2025 in het register staan.

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening en de Raad voor Accreditatie zijn op de hoogte van dit besluit tot uitstel. Zodoende kan de Raad voor Accreditatie hier rekening mee houden in het accreditatieproces.

Wat betekent dit voor schemabeheerders?

  • Beoordelingsrichtlijnen binnen het EKV-stelsel dienen zo snel mogelijk voor 1 januari 2025 gewijzigd, getoetst én aangewezen te zijn. Dat betekent dat een aanvraag om aanwijzing vóór 1 november 2024 binnen moet zijn bij de TloKB. Lukt dit niet? Dan schrapt de TloKB de daarop afgegeven certificaten/kwaliteitsverklaringen per 1 januari 2025 in haar register.
  • Heeft een al aangewezen gewijzigde beoordelingsrichtlijn of certificatieschema een overgangsregeling tot 1 januari 2025? Dan is het niet nodig om die aan te passen of opnieuw te laten aanwijzen.

Ik heb een certificaat of kwaliteitsverklaring die aansluit op het Bouwbesluit 2012. Wat betekent dit voor mij?

Certificerende instellingen zijn verplicht om certificaathouders in te lichten over de geldigheid van certificaten die nog aansluiten op het Bouwbesluit 2012. Daarvoor krijgen ze instructies van de schemabeheerders. Certificaathouders krijgen dus nog bericht van hun certificerende instelling.

Vragen?

Heeft u vragen? Mail dan naar info@tlokb.nl.