Terugblik evenement Industrieel Bouwen
Industrieel bouwen en kwaliteitsborging, hoe gaan die samen? Wat voorkomt dat de kwaliteitsborger industrieel gebouwde woningen steeds opnieuw moet beoordelen? Op woensdag 23 oktober 2024 kwamen bijna zestig bouwers, kwaliteitsborgers en instrumentaanbieders bij elkaar tijdens een bijeenkomst van de TloKB in Arnhem om hierover te praten. Industrieel bouwen, met veel nadruk op prefabricage, biedt goede kansen voor woningbouw in Nederland, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van kwaliteitsborging. Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezigen meer inzicht in het stelsel van erkende kwaliteitsverklaringen en hoe die bij kunnen dragen in de kwaliteitsborging van industrieel bouwen. Ook gaf de Provincie Gelderland een toelichting over het pilotproject typegoedkeuring. Dankzij de discussies ontstonden waardevolle gesprekken en nieuwe inzichten. De TloKB kijkt terug op een geslaagde middag.
Erkende Kwaliteitsverklaringen
Na de introductie van industrieel bouwen gaf Brigitte Wenning van de TloKB uitleg over het systeem van Erkende Kwaliteitsverklaringen (EKV’s). Kort samengevat:
- In Nederland bestaan er zowel nationale als Europese kwaliteitsverklaringen voor bouwproducten.
- Een nationale erkende kwaliteitsverklaring (EKV) laat zien dat een product of proces voldoet aan de bouwregels (Bbl).
- Een EKV is voldoende bewijs dat er aan de bouwregels is voldaan.
(Erkende) certificaten en kwaliteitsverklaringen zijn op dit moment vooral van toepassing op bouwproducten en (deel)processen. Bij industrieel bouwen zijn er nog vragen over hoe de controle hierop in de praktijk invulling krijgt.
Industrieel bouwen en erkende kwaliteitsverklaringen
Bij industrieel bouwen maakt de bouwer delen van woningen in de fabriek en monteert deze daarna op de bouwplaats. Dit verkort de bouwtijd, maakt gebouwen lichter en duurzamer, en door automatisering is er minder personeel nodig en is de kwaliteit constant. Deze voordelen brengen echter ook uitdagingen met zich mee: hoe zorgen we voor de bouwkwaliteit en passen we erkende kwaliteitsverklaringen goed toe? Uit de discussies bleek dat er bereidheid is om EKV’s bij voldoende volume van industrieel bouwen toe te passen, maar dat er ook aandacht is voor de onzekerheden en risico’s.
Kansen voor de TloKB
De TloKB ziet mogelijkheden om verder te werken aan de samenwerking tussen betrokken partijen en het verbeteren van het gebruik van EKV’s. Voorlichting van de TloKB moet zorgen voor meer duidelijkheid en afstemming over het gebruik van EKV’s in kwaliteitsborging. Deze voorlichting omvat kennissessies en presentaties voor verschillende betrokkenen, zoals fabrikanten en verwerkers van bouwproducten.
Voor effectief toezicht op het kwaliteitsborgingsstelsel en EKV’s ziet de TloKB een belangrijke rol voor haar inspecteurs. Door hen specifiek op te leiden, zijn zij goed voorbereid op inspecties. De TloKB zal daarnaast het gebruik van EKV’s in het stelsel blijven monitoren. Door gegevens te analyseren, kan de TloKB verbanden zien en eventueel extra inspecties uitvoeren. Bevindingen kunnen ook aanleiding zijn voor aanpassingen in de toetsings- en toezichtkaders.
Om de toepassing van EKV’s bij industriële bouw te versnellen is het van belang dat de productie van industrieel gebouwde woningen stijgt en dat door regelgeving het aantal controles door de kwaliteitsborger bij deze bouwprojecten daalt. Deze aanbeveling zal de TloKB opnemen in het jaarverslag 2024.