Veelgestelde vragen over het CO-vrijcertificaat
Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Algemeen
Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels, geisers, gashaarden en –kachels. De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) houdt een openbaar register bij waarin iedereen gemakkelijk kan checken of zijn installatiebedrijf gecertificeerd is en dus mag werken aan gasverbrandingsinstallaties.
Staat de naam van uw installatiebedrijf in het register? Dan betekent dit dat zij werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. Staat uw installatiebedrijf niet in het register? Controleer dan bij uw installatiebedrijf of het beschikt over een certificaat. Soms kan het even duren voordat de naam van het bedrijf in het register verschijnt. Als uw installatiebedrijf niet beschikt over een certificaat dan mogen zij helaas geen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren, en is het installatiebedrijf in overtreding als zij dat wel doen. Wij raden u dan aan een ander installatiebedrijf in te huren en de overtreding te melden bij uw gemeente, de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Let op: als u na 1 april 2023 een niet gecertificeerd installatiebedrijf inschakelt, bent u zelf ook in overtreding.
Het register gasverbrandingsinstallaties vindt u hier.
Consument:
Ja, het register is voor iedereen van toepassing. Het inschakelen van een gecertificeerd installatiebedrijf is vanaf 1 april 2023 voor iedereen verplicht. Indien uw installatiebedrijf zich niet laat certificeren en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoert is het installatiebedrijf na 1 april 2023 in overtreding. Wij raden u in dit geval aan om een ander installatiebedrijf in te huren voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties en de overtreding te melden bij uw gemeente, de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Let op: als u na 1 april 2023 een niet gecertificeerd installatiebedrijf inschakelt, bent u zelf ook in overtreding.
Installatiebedrijf:
Ja, het register is voor iedereen van toepassing. Certificatie is vanaf 1 april 2023 verplicht. Indien u zich als installatiebedrijf niet laat certificeren en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoert, bent u als installatiebedrijf na 1 april in overtreding. Vanaf 1 april kan de gemeente handhavend optreden tegen het niet gecertificeerd werken aan gasverbrandingsinstallaties.
Voor installatiebedrijven (certificaathouders)
Het zou goed kunnen dat uw installatiebedrijf al wel een certificaat ontvangen heeft van uw certificerende instelling, maar uw bedrijf (nog) niet in ons register te vinden is. Uw certificerende instelling is verantwoordelijk voor het aanleveren van uw gegevens voor het register. Daar mag de certificerende instelling vijf dagen over doen. Zijn de gegevens aangeleverd dan verschijnt binnen twee werkdagen uw bedrijf in het register. Staat uw installatiebedrijf na zeven werkdagen nog niet in het register? Neem dan contact met uw certificerende instelling om te controleren of zij uw gegevens al hebben aangeleverd.
Zie ook: Protocol werkwijze registers TloKB
Op dit moment zijn er drie aangewezen certificatieschema’s waarvoor installatiebedrijven zich kunnen laten certificeren door een aangewezen certificerende instelling. Vraag een van de aangewezen certificerende instellingen (Bureau Veritas, Dekra, Kiwa, Normec en SKG-IKOB, zie ook: Register) om advies over welk certificatieschema het beste bij uw installatiebedrijf past.
Wij bevelen geen certificerende instelling specifiek aan. Als ze zonder sanctie in het register staan, voldoen ze aan de vereisten.
Eenvoudige handelingen aan gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoer-voorzieningen en rookgasafvoer voorzieningen, die op zichzelf niet gezien kunnen worden als installatie, reparatie en onderhoud en geen direct gevaar voor het vrijkomen van koolmonoxide opleveren, vallen niet onder het verbod. Denk daarbij aan het gebruiken van de resetknop, het bijvullen van cv-water, de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact halen, het vervangen van eventuele batterijen en het instellen van de timer of thermostaat. Deze handelingen mag u dus ook zonder certificaat uitvoeren.
Installatiebedrijven moeten voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties beschikken over een geldig certificaat. Aangewezen certificerende instellingen (zie register) certificeren deze bedrijven. Hoewel het Vakmanschap CO of de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen belangrijk zijn voor het verkrijgen van een certificaat, betekent het behalen van de opleiding niet automatisch dat u ook een geldig certificaat krijgt.
Heeft u nog geen certificaat van een van de aangewezen certificerende instellingen? Neem dan contact op met een van de certificerende instellingen (zie register). Deze kunnen u vertellen hoe u een certificaat kan verkrijgen. Wanneer u een certificaat heeft verkregen zal de certificerende instelling aan de TloKB uw gegevens verstrekken, zodat wij uw installatiebedrijf kunnen opnemen in het register.
U krijgt het CO-VRIJ-beeldmerk samen met het CO-VRIJ-certificaat van uw certificerende instelling.
Gecertificeerde installatiebedrijven moeten het voorgeschreven CO-VRIJ beeldmerk gebruiken, zodat voor consumenten duidelijk is dat zij te maken hebben met (een installateur van) een gecertificeerd installatiebedrijf. De installateur draagt een legitimatiebewijs met dit beeldmerk bij zich, om dit te kunnen aantonen. Voor gebruik van dit beeldmerk geldt een reglement.
Uw certificerende instelling is verantwoordelijk voor het verstrekken van het CO-VRIJ beeldmerk. Zij beschikken over de hoogste resolutie van het beeldmerk en dienen dit aan hun certificaathouders te verstrekken.
Voor consumenten en bevoegd gezag
Dat checkt u in het register gasverbrandingsinstallaties. Dit is een openbaar register waarin iedereen alle gecertificeerde installatiebedrijven kan vinden die werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. In dit register kunt u gemakkelijk checken of een installatiebedrijf gecertificeerd is.
Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels, geisers, gashaarden en –kachels.
De installateur draagt een legitimatiebewijs bij zich met het beeldmerk CO-VRIJ. Dit toont aan dat hij mag werken aan uw CV-ketel. Daarnaast moeten gecertificeerde installatiebedrijven het voorgeschreven CO-VRIJ-beeldmerk gebruiken, zodat voor u als consument duidelijk is dat u te maken heeft met (een installateur van) een gecertificeerd installatiebedrijf.
Op de website van CO-wijzer vindt u meer informatie voor consumenten.
Het zou goed kunnen dat uw installateur (nog) niet in ons register te vinden is. Uw installateur staat niet in het omdat hij niet gecertificeerd is of zijn gegevens nog onderweg zijn naar het register.
- Wij ontvangen na certificering de gegevens van het gecertificeerde installatiebedrijf en verwerken deze vervolgens in het register. Het kan tot zeven werkdagen duren voordat een gecertificeerd (en dus bevoegd) installatiebedrijf in het register verwerkt en zichtbaar is. Wij ontvangen de gegevens via de certificerende instelling die het installatiebedrijf certificeert.
- Wellicht hebben wij (nog) niet de juiste gegevens ontvangen van de certificerende instelling van het betreffende installatiebedrijf. Uw installateur kan bij de certificerende instelling controleren of er iets mis is gegaan met de aanlevering van zijn gegevens voor het register, indien hij meent al langer dan zeven werkdagen over een certificaat te beschikken.
Als uw installateur niet beschikt over een certificaat dan is hij in overtreding. Wij raden u dan aan een ander installatiebedrijf in te huren en de overtreding te melden bij uw gemeente, de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Let op: als u een niet gecertificeerd installatiebedrijf na 1 april 2023 inschakelt, bent u zelf ook in overtreding.
Het installatiebedrijf voldoet tijdelijk niet meer (schorsing) of niet meer (intrekking) aan de certificatievereisten. De certificaathouder mag dan (tijdelijk) geen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren waarvoor certificatie verplicht is. Ook mag het installatiebedrijf het CO-VRIJ beeldmerk niet meer gebruiken.
Bekijk voor meer informatie de eisen aan de installateur.
Een installatiebedrijf moet wel gecertificeerd zijn voor werkzaamheden aan toestellen die werken op koolstofverbindingen, zoals cv-ketels, geisers, gasboilers, moederhaarden en gas-sfeerhaarden.
Een installatiebedrijf hoeft niet gecertificeerd te zijn voor werkzaamheden aan toestellen die werken op waterstof of werkzaamheden aan niet-gebouwgebonden (verwarmings-) voorzieningen zoals heteluchtkanonnen, terraskachels en andere losse gaskachels, gasfornuizen en gaskooktoestellen.
Ook voor eenvoudige handelingen aan gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoer-voorzieningen en rookgasafvoer voorzieningen, die op zichzelf niet gezien kunnen worden als installatie, reparatie en onderhoud en geen direct gevaar voor het vrijkomen van koolmonoxide opleveren, hoeft een installatiebedrijf niet gecertificeerd te zijn. Hierbij kunt u denken aan het gebruiken van de resetknop, het bijvullen van cv-water, de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact halen, het vervangen van eventuele batterijen en het instellen van de timer of thermostaat. Deze handelingen mogen dus ook zonder certificaat uitgevoerd worden.
Wat vervelend dat u niet tevreden bent over de uitgevoerde werkzaamheden aan uw gasverbrandingsinstallatie. Check eerst of uw installatiebedrijf gecertificeerd is. Mocht het installatiebedrijf niet in het register vermeld staan, dan kunt u een melding maken bij uw gemeente: afdeling Bouw- en Woningtoezicht (bevoegd gezag).
Komt u er met uw installatiebedrijf niet uit, dan kunt u terecht bij de certificerende instelling die toeziet op het installatiebedrijf (welke certificerende instelling dat is kunt u zien in het register onder ‘aangewezen CI’ onder de naam van uw installatiebedrijf).
Het inschakelen van een niet gecertificeerd installatiebedrijf is na 1 april 2023 een overtreding. Vanaf 1 april kan de gemeente handhavend optreden tegen het niet gecertificeerd werken aan gasverbrandingsinstallaties. Zowel u als consument als het installatiebedrijf zijn dan in overtreding en riskeren een boete of andere sancties.
Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat 46% van de koolmonoxide-ongevallen direct verband hield met de cv-installaties, met als gevolg tientallen doden. Een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door het handelen of verkeerd handelen door installateurs. Bestaande certificaten en erkenningen bieden te weinig garantie voor professionele aanleg en veilig onderhoud van installaties. Het CO-stelsel (Gasketelwet), waarbij het verplicht is dat bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingsinstallies gecertificeerd zijn, moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaaggaat.